Spring til indhold

Lis vil ha’ flere seniorer op på cyklen


Lis Andreasen har i mange år kæmpet for at få odenseanerne op på cyklen. Først hendes egne elever, og nu er turen så kommet til byens seniorer i en ny kampagne fra Cyklisternes By.

Lis Andreasen

 

For den 80-årige Lis selv er cyklen en naturlig del af hverdagen, som holder hende aktiv og i vigør – en gratis glæde, hun syntes, endnu flere af Odenses seniorer skal opleve. Samtidig har hun følt, at der manglede tilbud til folk, som ikke længere arbejder, men som stadig cykler. Som hun selv siger det:

- Der har altid været fokus på børnene og cykling, men ikke på os, der ikke arbejder længere.

Det er dog slut nu, for nu lancerer Odense Kommune på opfordring fra Lis Andreasen kampagnen ’Cykelglade Seniorer’. Ifølge Lis vil det være til alles gavn at få seniorerne op på cyklen. Det er både godt for helbredet, livsglæden og pengepungen. Samtidig giver det mere plads på vejen til de folk, der skal bruge bilen, konkluderer hun.

 

Et liv med cyklen

For Lis Andreasen har cyklen altid været en vigtig følgesvend. Først i hendes mangeårige virke som skolelærer, og nu som senior, har cyklen været ved hendes side. Om det var små korte ture til og fra arbejde, ture til stranden i Kerteminde eller udflugter med hendes klasse, så foregik det altid på cykel. Alle elever i hendes klasser, nye såvel som gamle, lærte, at hos hende, der cyklede man! En transportform, der har givet mange gode oplevelser. Hun mindes blandt andet med stolthed billederne af alle hendes rollinger på rad og række med deres kulørte cykelhjelme cyklende på de odenseanske cykelstier som en anden flok ællinger. 

I hendes arbejdsår deltog Lis og hendes elever flittigt i de forskellige cykel-kampagner, både dem for børn og dem for arbejdspladserne. Eleverne har også ofte været prøveklud, når kommunen skulle bruge input til forbedring af cykelstierne omkring Rosengårdsskolen. 

 

Et åndehul i hverdagen

Og selvom man er gået på pension, kan cyklen sagtens fungere som et pusterum i hverdagen.  

- Jeg har altid nydt at cykle mine dejlige ture langs Å-stien, siger Lis Andreasen.

For Lis og mange andre fungerer turene nemlig som et åndehul, hvor man kan få klaret tankerne og tanke ny energi i kroppen. Hun synes, det er let og ofte også hurtigere at cykle til alle hverdagens gøremål, og man holder sig i gang og oplever byen imens.

- Motionen hjælper også med at holde hjernen klar. Den bliver både renset og udfordret, når man er på cykel, siger hun.

 

Kom godt i gang

Lis har selvfølgelig en række gode råd til andre seniorer, der gerne vil i gang med at cykle eller gerne vil cykle endnu mere. Ifølge hende er det vigtigt, at man føler sig tryg på sin cykel. Man skal derfor vælge en model, der ikke er alt for tung, da de kan være svære at styre. Samtidig skal man ikke begive sig ud på alt for lange ture til at starte med, hvis man ikke føler sig tryg på cyklen endnu. Hvis cyklen er med på indkøbsturen, skal cykelkurven ikke overfyldes, da det nemt kan bringe den ud af balance. Hvis uheldet er ude, og man vælter, skal man ikke være bange for at komme op på cyklen igen og prøve endnu engang.

Jo mere man cykler, jo mere sikker bliver man! 

Sidst, men ikke mindst, skal man glæde sig over al den gratis motion, turene på cyklen giver, og alle de penge, der spares på afgifter, benzin og parkering, lyder det fra Lis Andreasen.
 

By- og Kulturforvaltningen