Spring til indhold

Bliv set i trafikken

Der er mange trafikanter på vejene i Odense, og det er vigtigt, at alle kan se hinanden, særligt i den mørke tid i vinterhalvåret.

Lys på cyklen

I Danmark er det et lovkrav, at du har lys på cyklen, når du cykler mellem solnedgang og solopgang. Men det er en rigtig god ide at have lys på cyklen døgnet rundt, da det også gør dig mere synlig i trafikken om dagen, særligt i vinter- og efterårsmørket.

Dine lygter skal kunne ses på mindst 300 meters afstand, og de skal være synlige fra siden. Dine forlygter må lyse hvidt, gult eller blåligt. Dine baglygter må kun lyse rødt. Vær opmærksom på, at det kun er de hvide, blålige og røde lygter, der må blinke (med mindst 120 blink i minuttet), mens gule lygter skal lyse konstant. Husk at tjekke dine lygter ofte og skift batteriet, hvis de lyser svagt.

 

Reflekser på cyklen

Reflekser blinker i andres lys og fanger derfor andre trafikanters opmærksomhed. Sørg for, at din cykel kan ses fra alle vinkler - brug reflekser til dette.

 

Nogle reflekser er lovpligtige. Det gælder nemlig, at der skal være en refleks foran, en rød refleks bagpå og to gule reflekser på hver pedal. Dine hjul skal enten have hvide reflekser i dækkene eller gule reflekser i egerne. Udover det er det også en god ide at have reflekser på tøjet, cykelhjelmen og tasken for ekstra synlighed.

 

  • Hæng dine reflekser i en snor, så de bevæger sig og bliver til et blikfang.
  • Sæt din refleks lavt, så bilens lygter kan ramme den.
  • Hav både en refleks foran og bagpå overtøjet.
  • Skift dine reflekser ofte, da de bliver slidt med tiden.

På med pang

Andre trafikanter kan meget lettere se dig, hvis du har pangfarver på, fx neonfarver, der bryder med de mørke farver, fordi de omdanner ultraviolet lys til synligt lys. Øjet er langt mere følsomt over for disse farver, så derfor lægger man automatisk mere mærke til dem, også i trafikken. Jo større område pangfarverne dækker, jo mere synlig er du. Brug fx en pangfarvet jakke eller vest. Du kan også bruge handsker eller en pangfarvet cykelhjelm.

By- og Kulturforvaltningen