Spring til indhold

Alle har godt af at cykle – hele livet

Cyklen er et fantastisk transportmiddel. Den gør dig mobil, du kommer hurtigt og nemt omkring, den er miljøvenlig, og den gavner ikke mindst din sundhed. Effekterne er de samme uanset din alder. Og du behøver ikke cykle en hel Tour de France i højt tempo – de små ture ned til købmanden gør også noget godt for dig.

Professor Jens Troelsen

Af Benjamin Jørgensen

 

Vi har vidst det i lang tid. Motion er godt for os – og det er uanset alder. Det er her, cyklen kommer ind i billedet. Som motionsform er cyklen let tilgængelig, og de fleste af os har på et eller andet tidspunkt i livet stiftet bekendtskab med den. Fordelene og de gavnlige effekter ved at cykle er utallige. Cykelture forebygger sygdomme, giver et bedre mentalt helbred og er skånsomt for miljøet. Cykling er især gavnligt som forebyggelse mod en række af de livsstilsygdomme, mange danskere i dag lider af. 

Jens Troelsen, professor i Active Living og forskningsleder ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, fortæller om de gavnlige effekter ved cykling:

- Cykling har en forebyggende effekt på en lang række livsstilssygdomme, såsom type-2-diabetes, hjertekarsygdomme og kræft. Og udover det ser det også ud til at kunne mindske risikoen for demens. 

I modsætning til, hvad mange tror, er det ikke nødvendigt at cykle en mindre Tour de France-rute med høj puls for at opnå gavnlige effekter af cykelturen. Selv de korte ture gør en forskel. Det kan være turen på et par kilometer ned til købmanden eller turen til og fra centrum i et helt almindeligt tempo. 

- Selv de korte ture er gavnlige. Har du for eksempel 3 km til og fra et sted, og cykler du i et almindeligt tempo, tager det cirka en halv time sammenlagt. På den måde opnår du hurtigt anbefalingen på 30 minutters motion dagligt, fortæller Jens Troelsen. 

Alle kan få gavn af effekterne 

Jens Troelsen fortæller også, at cykling kan have en livsforlængende effekt. Borgerstudier foretaget i København over en længere periode viser, at personer, der cykler ofte eller dagligt til deres gøremål, i gennemsnit lever længere end personer, der ikke cykler. Og det er ikke kun det fysiske helbred, cykling har en positiv indvirkning på. Også det mentale helbred nyder godt af dine cykelture. Cykling har nemlig vist sig også at kunne nedbringe stress, og personer, der cykler, har typisk et større overskud i dagligdagen end de, der ikke cykler.

Cykler du ikke til daglig, eller er du i det hele taget ikke vant til at cykle, så er det kun en endnu bedre grund til at komme op på jernhesten. Det viser sig nemlig, at hvis man normalvis ikke har cyklet, men begynder på det, så vil de gavnlige effekter være kraftigere i starten end hos personer, der cykler ofte. 

- Vi plejer at kunne måle en større effekt af cyklingen hos personer, der først lige er startet med at cykle fast, end hos personer, der altid har cyklet jævnligt, siger Jens Troelsen.   

Slår flere fluer med ét smæk

Helt overordnet set er det svært at finde noget negativt at sige om cyklen. Den formår på mange punkter at slå flere fluer med ét smæk. Selv i små doser gavner den vores sundhed og livskvalitet, uanset alder. Den støtter vores mentale sundhed ved at mindske stress og give større overskud i hverdagen. Og ikke mindst så gavner den miljøet og er med til at mindske trykket på vejene i byen.    

 

 

Jens Troelsens oplæg til kampagne afslutningen

Jens Troelsen var en af de to oplægsholdere man kunne opleve ved afslutningen på kampagnen Cykelglade Seniorer mandag den 30. september 2019. Du kan se hans præsentation for afslutningen her.

By- og Kulturforvaltningen