Spring til indhold

Lær dit barn at cykle

Som forældre har du en vigtig rolle, når dit barn skal lære at cykle. Og desto mere, du øver med dit barn, desto bedre bliver dit barn til at mestre cyklen og på sigt færdes i trafikken.

Dekorativt billede.

Cyklisternes By giver dig gode råd til, hvordan du kan lære dit barn at cykle og færdes i trafikken. Rådene er skrevet med udgangspunkt i retningslinjerne fra Rådet for Sikker Trafik.

 

Det skal være sjovt at lære at cykle

Cykeltræningen skal være både lærerig og sjov - og deltag gerne aktivt, så det bliver en hyggelig og fælles ting. Opfind små lege, hvor barnet skal lære at give tegn, holde balancen eller svinge. Tal desuden med dit barn om det I ser i trafikken, og sørg for, at dit barn lærer at orientere sig sikkert, bedømme farerne i trafikken, tage hurtige beslutninger og lærer at forudse, hvordan en situation kan udvikle sig.

 

Hvad siger loven?

Børn skal være mindst 6 år, før de må køre alene i trafikken. Til da skal barnet følges med en person, der er 15 år eller derover. Det betyder dog ikke, at barnet er klar til at cykle alene, når han/hun er 6 år - mærk efter og tal med dit barn, så I sammen finder en løsning, I begge er trygge ved. Hovedreglen er desuden, at børn under 6 år gerne må cykle på fortovet, men det fritager ikke forældre for ansvar, tilsyn og eventuelle erstatningsansvar, hvis barnet forvolder skade. Hvis dit barn cykler på fortovet, er det rigtig vigtigt, at du er opmærksom på bakkende biler fra indkørsler, da børnene kan være så små, at bilerne ikke kan se dem, når de bakker ud. 

 

Start med løbecyklen

Allerede fra 2-årsalderen kan de fleste børn begynde at træne balancen på en løbecykel. Når dit barn er blevet fortrolig med løbecyklen, vil det meget hurtigere kunne finde balancen på en cykel med pedaler.

Start med at træne i et trygt miljø uden trafik, så dit barn bliver tryg ved løbecyklen. Det er vigtigt at lære dit barn, hvordan man stopper på cyklen - der kan nemlig komme godt med fart på løbecyklen. Gør det til en leg og lær dit barn at stoppe, når du siger ''stop!''. Sørg for, at dit barn hele tiden er i nærheden af dig og ikke kører i forvejen, så du hele tiden kan holde øje og gribe ind, hvis barnet kører en forkert vej. Når I er klar til at komme ud i trafikken, skal løbecyklen altid være på fortovet og ikke på vejen.

 

Når dit barn er klar til at cykle

Når dit barn er klar til at hoppe fra løbecykel til en almindelig cykel, er det vigtigt, at I vælger den rigtige størrelse - den må ikke være hverken for stor eller for lille. Og selvom det måske kan være fristende at købe en cykel, der er lidt for stor, så dit barn kan bruge den i længere tid, så kan det gøre dit barn utryg. Vælg derfor altid den størrelse, der passer; det er vigtigt, at barnet kan sidde på sadlen og nå jorden med begge fødder.  

Sørg for, at cyklen har det lovpligtige udstyr og start med en cykel, der både har en fodbremse og en håndbremse - undgå desuden unødvendigt udstyr, der kan forvirre barnet. Overvej desuden at droppe støttehjulet og træn balancen på et sikkert terræn med barnet i stedet for.

 

Når barnet skal ud i trafikken

Inden dit barn skal ud i trafikken, er det en forudsætning, at barnet kan beherske sin cykel. Dit barn skal selv kunne styre, bremse og svinge uden at miste balancen - træn derfor jævnligt med dit barn.

 

Cykelhjelm

En cykelhjelm kan spare dig og dit barn for en tur på skadestuen samt mindske alvorlige komplikationer, der kan være forbundet med et styrt på cyklen. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm, er hvis du selv anvender den - i hvert fald mens børnene er små. Tag barnet med på råd og vælg en hjelm, barnet synes er flot. Du kan desuden få gode råd til, hvordan hjelmen skal sidde hos Rådet for Sikker Trafik.

 

 

Cykelglade børn - lær dit barn at cykle

 

Du kan finde flere informationer i vores folder Cykelglade Børn - Gode råd til sjov og lærerig cykeltræning for hele familien.