Spring til indhold

Test af kørelys på cyklen

Et forskningsprojekt på Aalborg Universitet tester effekten af kørelys på cyklen. Odense Kommune er samarbejdspartner.

11.000 cyklister kommer hvert år til skade i trafikken. Det er alt for mange. Derfor samarbejder Odense Kommune med Trafikforskningsgruppen på Aalborg Universitet om et forskningsprojekt, der skal undersøge, om kørelys på cyklen kan reducere antallet af cykelulykker. Kørelys er lys, der lyser konstant hele døgnet, når der cykles, ligesom vi kender det fra bilerne.

 

Klogere på cyklisters sikkerhed

4000 cyklister deltager i forskningsprojektet. Halvdelen af deltagerne kører med kørelys på cyklen i et år, mens den anden halvdel fungerer som kontrolgruppe. Ved at sammenligne antallet af ulykker i de to grupper vil forskningsgruppen måle effekten af kørelys på cyklen.

Læs mere om Projekt Cykelliv

 

 

 

Bedre synlighed – færre ulykker

For 15 år siden undersøgte Trafikforskningsgruppen på Aalborg Universitet det dengang nye cykellys, der blinker, så snart cyklen er i bevægelse. Denne form for cykellys evaluerede Trafikforskningsgruppen i et tilsvarende forskningsprojekt. Her påviste de markant færre ulykker for cyklister, der kørte med det blinkende lys. 


En lang række forskningsprojekter i både Danmark og udlandet har vist, at cyklisters synlighed betyder rigtig meget for sikkerheden, og skal vi have færre ulykker mellem cyklister og biler, er det vigtigt, at cyklisterne selv tager ansvar og bliver mere synlige fx med kørelys.

By- og Kulturforvaltningen