Spring til indhold

Skolestart

Hvad skal du være opmærksom på, når dit barn skal komme til og fra skole? i samarbejde med Cyklistforbundet giver Cyklisternes By fem gode råd til skolestart på cykel.

Dekorativt billede.

I forbindelse med skolestart har alle børn i indskolingen fået udleveret folderen Cykelglade Børn.

 

Undersøgelser viser, at børn der cykler til og fra skole har bedre indlærings- og koncentrationsevner sammenlignet med børn, der bliver kørt i skole. Derfor giver Cyklisternes By her et bud på, hvordan du kan hjælpe dit barn i gang med at cykle til og fra skole.

 1. Start i god tid

  Sørg for at træne dit barn inden skolestart, så barnet tidligt lærer, hvordan man skal orientere og opføre sig i trafikken. 

 2. Find cykelruter

  Find cykelruter og sikre krydsningsmuligheder til skole - du kan blandt andet benytte Odense Rundt. Aftal desuden gerne nogle klare retningslinjer med dit barn for, hvor han/hun må cykle - også efter skoletid ved besøg hos kammerater osv. Og husk så altid at vælge den rute, der er mest sikker, og ikke den, der er hurtigst.

 3. Kør ruten igennem

  Det er en rigtig god idé at køre den valgte rute igennem med børnene inden skolestart - og gerne mange gange, så de bliver trygge ved den. Du kan også slå dig sammen med andre forældre i dit nærmiljø, hvis børn skal samme vej i skole, så de altid har en at følges med.
 4. Du er en rollemodel

  Som forældre har du afgørende betydning for dit barns transportvaner. Hvis du selv anvender cyklen som transportmiddel, og hvis du engagerer dig i dit barns transportvaner, vil det have stor effekt; gode cykelvaner, der holder hele livet, grundlægges tidligt.

 5. Lad dig ikke friste

  Det kan nogle gange være bekvemmeligt at tage bilen, men det er vigtigt, at du lærer dit barn, at man sagtens kan cykle - også selvom vejret måske ikke opfordrer til det. Børn, der får frisk luft og motion på vej til skole, lærer bedre.  

Du kan finde flere gode råd om sikker skoletrafik hos Cyklistforbundet og Rådet for Sikker Trafik.

 

Husk du her på hjemmesiden også kan finde den anbefalede skolevej på siden: Anbefalede Skoleveje 

By- og Kulturforvaltningen