Spring til indhold

Cykelleg

Cykelleg er inkluderende og giver børnene mulighed for at bruge deres krop og få trænet balancen, mens de indgår i et fællesskab, hvor der skal tages hensyn til alle. Nye færdigheder på cyklen giver barnet gode succesoplevelser, og legen kan foregå i al slags vejr.

 

Hvad er cykelleg?

Cykelleg er en sjov og sej måde at træne balance, få en fornemmelse for andre cyklister samt kontrol over egen cykel. 
I cykelleg anvendes der lege som fx stopdans, fangelege eller æblerov som redskaber til at træne bremsninger, hurtige drej og overblik over trafikken. Samtidig øver man sig også i at ”læse” de andre cyklister og kommunikere, hvilken vej, man skal og hvem, der fx kører først. Det er med andre ord en rigtig sjov måde til at blive cykelsikker og cykelglad. Det er derfor heller ikke et krav, at børnene er trafiksikre endnu, da cykelleg netop er et redskab til at blive mere cykelsikker.

Men det er ikke kun de helt små børn, der har glæde af cykelleg. Cykelleg er nemlig en rigtig god måde at kombinere læring og leg samtidig med, at det træner børnenes cykelevne og styrker fællesskabet.

 

Hvordan foregår det?

Cykelleg kan foregå på en afspærret parkeringsplads eller en legeplads med fast, jævnt underlag. Det er allerbedst, hvis børnene bruger deres egen cykel, så de træner på den cykel, de kender. Legene kan udføres på almindelige cykler eller løbecykler - det vigtigste er, at cyklen matcher det enkelte barns cykelniveau. Og så er det vigtigt, at børnene har hjelm på.

 

I videoen her fortæller vores cykellegsinstruktør Carsten Harboe, hvordan man selv kan lave cykellege med børnene på cyklen. Se flere instruktionsvideoer til konkrete lege og øvelser på cyklen med børnene 

 

Vil I være med? 

Skoler i Odense Kommune har nu mulighed for at få besøg af Cyklisternes Bys cykellegsinstruktør.

For at få besøg skal skolerne blot kontakte Carsten, der er instruktør i cykelleg. Carsten kan kontaktes på tlf. 24 79 22 08 eller på mail: cahar@odense.dk

 

Ved besøget får skolen også materialer og vejledning til, hvordan de selv kan arbejde videre med cykelleg efter besøget. 

 

Læs mere om cykelleg på Cyklistforbundets hjemmeside

By- og Kulturforvaltningen