Spring til indhold

Lys og reflekser på cyklen

Det er vigtigt, at børn kan ses i trafikken - også når det er mørkt eller gråvejr. Børn kan være svære at se i mørket på grund af deres højde, både på cyklen og til fods.

I Danmark er det et lovkrav, at du har lys på cyklen, når du cykler mellem solnedgang og solopgang. Men det er en rigtig god ide at have lys på cyklen døgnet rundt, da det også gør dig mere synlig i trafikken om dagen, særligt i vinter- og efterårsmørket.

 

Lygter på cyklen

Når dit barn begynder at cykle selv, så få monteret kraftige cykellygter på cyklen. Husk selvfølgelig at tjekke dine og dit barns lygter ofte og skift batteriet, hvis de lyser svagt.

 

Cykellygter skal kunne ses på mindst 300 meters afstand, og de skal være synlige fra siden. Dine forlygter må lyse hvidt, gult eller blåligt. Dine baglygter må kun lyse rødt. Vær opmærksom på, at det kun er de hvide, blålige og røde lygter, der må blinke (med mindst 120 blink i minuttet), mens gule lygter skal lyse konstant. Husk at tjekke dine lygter ofte og skift batteriet, hvis de lyser svagt.

 

Reflekser på cyklen 

Reflekser er altid en god ide – de blinker i lys og fanger derfor andre trafikanters opmærksomhed. Vigtigst af alt mindsker en refleks risikoen for at blive påkørt i trafikken med 85%.

 

Nogle reflekser er lovpligtige. Der skal være en refleks foran på cyklen, en refleks bagpå cyklen, som skal være rød, og to gule reflekser på hver pedal. Hjulene skal enten have hvide reflekser på siden af hjulene eller gule reflekser i egerne. Dit barn skal kunne ses fra alle vinkler, og her hjælper reflekserne. Sæt også reflekser på tøjet eller tasken for ekstra synlighed. Gerne både foran og bagpå. Hæng reflekserne i en snor, så de bevæger sig og skaber blikfang. Husk at reflekser bliver slidt med tiden, så skift dem jævnligt ud. Specielt de reflekser, der sidder fast på fx overtøj, da vask slider på refleksen. 

 

En hjelm kan også hjælpe med synligheden - overvej en hjelm i pangfarver eller en hjelm med baglygte bagpå, som også vil give dit barn en ekstra synlighed. Pangfarver er generelt gode på cyklen, fx i form af en refleksvest eller -jakke.

 

Se mig!

I oktober 2020 får byens yngste fodgængere og cyklister uddelt reflekser med Cykel Anton, nemlig alle børn i Odenses dagplejer og i de cykelglade børnehuse. Se den folder, der følger med refleksen her:

 

Forsiden af folderen Se mig!

By- og Kulturforvaltningen