Spring til indhold

Indkøb på cykel

Vaner kan være svære at rokke ved – også vores indkøbsvaner. For mange er bilen det naturlige valg, når der skal handles ind, men skifter du bilen ud med cyklen på nogle af de mange korte ture, så er der penge at spare. Og det behøver faktisk slet ikke at være mere besværligt.

Få det hele med
Dekorativt billede

Kan man handle ind på cykel?

Cyklisternes By startede i 2016 et projekt med formål at  hjælpe odenseanerne, så det bliver nemmere at handle ind på cykel. Derfor fandt vi borgere, der hovedsageligt foretog indkøb i bil, og som kunne tænke sig at blive bedre til at handle ind på cykel og derved spare penge på kontoen, få mere motion i hverdagen og mindske biltrafikken i byen. 

Alle deltagere i projektet fik udleveret en bikezac eller en foldekurv, som blev monteret på cyklen, hvilket gerne skulle gøre det en del nemmere at handle stort ind på cykel. Som deltager i projektet ’’Indkøb på cykel’’ skulle man i en periode på tre måneder forsøge at bruge cyklen som primær transportmiddel til indkøb. Efter de tre måneder fulgte vi op på, hvilken virkning, projektet havde, og om der er blevet rykket ved deltagernes indkøbsvaner.

 

Evaluering af projektet

Vi har gennem de sidste år uddelt 5.000 BikeZacs og 2000 foldekurve til cyklister i Odense. Formålet med projektet var, at det skal være nemmere at købe ind på cykel, så der bliver færre korte bilture. Evaluering af projektet viste at:

  • 66 % af deltagerne fik en foldekurv, resten fik en BikeZac.
  • 63 % benyttede cyklen til seneste indkøb

  • 27 % handler oftere/meget oftere på cykel i dag i forhold til før.
  • 56 % har anbefalet andre at deltage i projektet eller at investere i en cykeltaske eller en foldekurv.

Vil læse mere om projektet, og om en bikezac eller foldekurv kan gøre det nemmere at handle ind så kan du læse evalueringen

 

Bikezac og foldekurve

En bikezac som den gør det langt lettere at handle ind på cykel, fordi den hænger stabilt på siden af bagagebæreret. Derfor er der ingen fare for, at du får poser og varer ind i hjulet, når du cykler. En bikezac kan transportere op til ca. 13 kg. og kan let sættes på og tages af cyklen. 

Foldekurven bliver også monteret på cyklens bagagebærer, men sidder fast. På den måde er du sikker på, at du altid har en kurv med dig, der kan transportere de mange varer, så du ikke behøver at køre hjem og skifte til bilen. Foldekurven er let at folde sammen på siden af cyklen, når du ikke cykler, og er derfor kun foldet ud, når du har varer i den. Det er en ret diskret kurv og en god løsning – især på herrecykler, hvor der oftest ikke er en kurv eller et lad. Foldekurven kan transportere op til ca. 15 kg. Kurven sidder bedst på et traditionelt bagagebærer med V-stænger. 

  • Det er ikke muligt at benytte en foldekurv eller en bikezac, hvis man har et barnesæde eller et batteri til en elcykel bagpå cyklen. 

  • Vi har gennem de sidste år uddelt 5.000 BikeZacs til cyklister i Odense. Vi har derfor ikke flere til gratis udlevering, men hvis du er interesseret i en BikeZac kan de ofte købes i udvalgte supermarkeder og på hjemmesiden https://bikezac.dk

  • Du kan også få fingrene i en foldekurv på hjemmesiden https://cykelshoppen.dk eller https://alex-cykler.dk

 

Lån en ladcykel – det er helt gratis 

Selvom mange af vores indkøb i hverdagen kan klares på en almindelig cykel, så er den nogle gange ikke helt stor nok. Men ved du godt, at du helt gratis kan låne en ladcykel i op til fire dage?
Cyklisternes By
  • Nørregade 36
  • 5000 Odense C
  • CVR-nummer: 35209115
Cyklisternes By logo