Spring til indhold

Tips til elcykler

Udvalget af elcykler er blevet markant større de seneste år, og derfor kan det være svært at vide, hvad man skal se efter, når man skal købe en elcykel. Cyklisternes By har lavet en quickguide til dig, så du nemmere kan navigere rundt i, hvad du skal se efter, når du skal vælge den elcykel, der passer bedst til dig og dine behov. .

Illustration af en elcykel.

1. Prøv cyklen

Når du køber en ny cykel, bør du altid prøve den grundigt inden brug - og det gælder selvfølgelig også elcykler. Du kan med fordel prøve nogle forskellige modeller med forskellige motor- og batteriplaceringer. Sørg desuden for at komme op i max-hastighed, hvor motoren slår fra - hvis cyklen føles alt for tung her, bør du vælge en anden model. Du skal også sikre dig, at cyklen ikke er for tung at køre på i tilfælde af, at den løber tør for strøm.

 

2. Hvad skal cyklen bruges til

Det er vigtigt at vide, hvad cyklens formål skal være. Har du eksempelvis meget langt til arbejde, eller skal du have meget last på cyklen? Det kan også være, at det er vigtigt for dig, at du skal kunne løfte cyklen? Alt dette er vigtigt i forhold til, hvilken model, du vælger. Find ud af dine behov, så kan du nemmere tale med forhandleren om dine muligheder.

 

3. Motor og batteri 

Motoren: Motorens effekt afgør, hvor meget hjælp elcyklen yder. Effekten måles i Watt (W). Den højest tilladte motoreffekt er ifølge loven 250W.

Batteriet: Cyklistforbundet anbefaler, at du vælger et batteri af typen litium-ion (Li-ion) eller litium-polymer (LiPo). Det kan oplades hurtigt og tåler småopladninger.

Batterikapaciteten er afgørende for, hvor langt du kan køre på en opladning, men faktorer som terræn og din egen indsats spiller også ind. Fabriksangivelserne kan desuden være meget optimistiske, hvilket du bør være opmærksom på.

Alle batterier taber kapacitet med tiden - det gælder også elcyklens. Overvej om det kunne være en idé at investere i et større batteri. Batteriet tåler ikke frost, må ikke køres helt tomt og må ikke oplades for længe ad gangen.

 

4. Ekstraudstyr 

Ligesom du skal kende dit behov, så skal du også vurdere, hvad du har brug for af ekstraudstyr.

  • Lys er obligatorisk på de fleste elcykler.
  • Affjedring kan være en fordel for komforten, når du kører langt og hurtigt. 
  • Ekstra bremser kan være et godt tilvalg, da cyklen er tung, og derfor lidt mere krævende at standse.
  • Kurve eller cykeltasker kan være en god idé, da batteriet kan godt sidde på bagagebæreren, hvorfor det kan optager en del plads. Derfor skal du overveje, om du har behov for en større kurv eller cykeltasker.

 

5. Spørg til service

En elcykel kan være en dyr investering, og derfor er det vigtigt, at du inden køb sikrer dig, at din cykelhandler kan hjælpe ift. service og reparation.

 

Guiden er lavet med udgangspunkt i Cyklistforbundets guide.